Chelsea Flowershow 2018

Afgelopen mei bezochten wij de Chelsea Flower Show 2018, op zoek naar de nieuwste tuintrends.

Natuurlijk ging onze aandacht vooral uit naar de prachtige showtuinen, op zoek naar inspiratie en de nieuwste tuintrends. De showtuinen stonden vooral in het teken van maatschappelijke problemen en droegen stuk voor stuk een boodschap uit. Dit resulteerde in een aantal gevallen in – naar onze mening – nogal ongewone ontwerpen. Zo was er de zogenaamde The Pearlfisher Garden, waarin aandacht werd gevraagd voor de plastic soep in onze oceanen. Rondom de tuin staat een muur waarin 1.000 gerecyclede plastic flessen zijn verwerkt. In het midden van de tuin stonden diverse cilindervormige aquaria en door middel van cactussen en vetplanten wordt de suggestie van een onderwaterwereld gewekt.

Multi-zintuigelijke ervaring

De geur van groen, het geluid van stromend water, het zicht op bijzondere kunstobjecten en een compositie van verschillende materialen en texturen. In het moderne tuinontwerp van Stuart Charles Towner (VTB Capital Garden) worden alle zintuigen geprikkeld. En dat is precies waar de hedendaagse tuinbeleving om draait. Bijzonder is het gebruik van metaal, dat zowel in de vlonder als overkapping terugkomt.

Tuinontwerp door Stuart Charles Towner (VTB Capital Garden)

Urban Flow

In de Urban Flow Garden staat milieubewuste landschapsarchitectuur centraal. De tuin is ontworpen met oog op waterbehoud en het beplantingsplan is erop gericht om bij te dragen aan een goede luchtkwaliteit en op het aantrekken van wilde dieren. Handgemaakte bakstenen, porseleinen bekleding en cortenstaal wisselen elkaar af, waardoor je niet snel uitgekeken raakt op deze tuin. De beplanting kleurt overigens prachtig tegen het decor van cortenstaal. Een ontwerp dat wij ook regelmatig zelf toepassen in onze tuinontwerpen.

Tuinontwerp door Tony Woods (Urban Flow Garden)

De groene stadstuin

Je zou kunnen denken dat dit een super luxe buitenverblijf is, maar het prachtige gebouw visualiseert een woontoren. En de tuin, dat is feitelijk een groot balkon. Dit betekent dat de tuin niet is aangelegd in de volle grond en dat vraagt om een nieuwe manier van tuinen aanleggen. Deze stadstuin van de toekomst  is een ontwerp van de Koreaanse landschapsarchitect Hay-Joung Hwang. De verscheidenheid aan planten en bomen en het sterk aanwezige groen verzachten het stedelijke beton. Er is zelfs een watertje aangelegd. Dat oogt niet alleen mooi, het water fungeert tevens als filter voor geluidshinder. Het totaalplaatje is een harmonieus geheel en wat ons betreft perfect geslaagd.

Tuinontwerp door Hay-Joung Hwang (LG Eco-Cit Garden)

Pure ontspanning

Onze tweede favoriet na de groene stadstuin. In deze tuin worden strakke, harde tuinelementen gecombineerd met zachte beplanting. De meerstammige bomen fungeren als een natuurlijke luifel en bieden op deze manier privacy. In deze tuin heerst complete rust voor pure ontspanning.

Tuinontwerp door David Neale (The Silent Pool Gin Garden)

A very English Garden

Weinig aan toe te voegen: dit heeft veel weg van een sfeervolle typische Engelse cottage tuin.

Tuinontwerp door Janine Crimmins (The Claim Guys: A Very English Garden)


Terug naar overzicht