Tuinblog: Duurzaam tuinieren

Een duurzame tuin zorgt voor een fijner en gezonder leefomgeving en meer tuinplezier.

Wat is duurzaam tuinieren?

Meer groen en minder grijs in de tuin. Dat is duurzaam tuinieren in een notendop. Het begrip duurzaamheid kent verschillende betekenissen. Denk aan het gebruik van gerecyclede materialen, lokale productie en materialen met een lange levensduur. Gelet op het tuinontwerp houden we zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke omgevingsfactoren. De tuin moet een meerwaarde zijn voor de leefomgeving; voor milieu, mens en dier.

Waarom duurzaam tuinieren?

Duurzaamheid is geen modeterm,  maar een noodzakelijke voorwaarde voor ons bestaan. We kennen allemaal de discussies omtrent klimaatverandering, wateroverlast, ongezonde fijnstoffen in de lucht en ga zo maar door. Als hoveniersbedrijf kunnen wij ons steentje bijdragen, door stenen te verruilen voor bloemen en planten. Wist u dat alle tuinen in Nederland bij elkaar opgeteld een oppervlakte hebben die tien keer zo groot als Nationaal Park de Hoge Veluwe? Moet u zich eens voorstellen als dit hele gebied vol zou liggen met stenen. Het zou een doodse bedoeling worden…

Duurzaam tuinieren - Lodewijk Hoekstra presenteert tijdens De Groene Sector Vakbeurs zijn visie

Lodewijk Hoekstra vertelt tijdens De Groene Sector Vakbeurs over écht groen doen en de rol van de hovenier hierin.

De levende tuin

Daarom pleiten wij voor meer groen en dus meer leven in de tuin. In dit kader ontwikkelde branchevereniging VHG het concept De Levende Tuin. In een levende tuin kunt u de natuur zien, voelen, horen, ruiken en proeven. Kortom, een zinnenprikkelende tuin voor maximaal genieten.

Voordelen van duurzaam tuinieren

Behalve meer genieten heeft duurzaam tuinieren nog meer voordelen. Meer groen in de tuin is gezond. Wist u dat een boom van 20-25 jaar oud per jaar gemiddeld 100 gram fijnstof uit de lucht verwijdert? Dit is gelijk aan de uitstoot van een personenauto over een afstand van 1800 kilometer.

Meer groen in de tuin draagt tevens bij aan een betere afvoer van het regenwater. Er zijn zelfs gemeentes die pleiten voor ‘tegeltaks’: Mensen met een tuin vol tegels moeten meer rioolbelasting betalen. Of dit echt doorgang vindt valt te bezien, maar dit geeft wel de ernst van de situatie weer. In de ideale situatie is de tuin slechts 20% ‘verhard’. Het hemelwater kan dan natuurlijk worden afgevoerd en overstromingen zijn verleden tijd.

Kiest u liever voor een grijze tuin dan een groene tuin, omdat u geen onderhoud wenst? Een levende tuin vraagt niet per definitie meer onderhoud dan een tuin vol bestrating. In een levende tuin krijgt de natuur meer vrijheid en hoeft het allemaal niet zo netjes en strak.

duurzaam tuinieren biodiversiteit - Van der Waal Tuinen hoveniersbedrijf

Wilde bloemenmengsels zorgen voor biodiversiteit in de tuin en deze prachtige kleurrijke vertoning is nog onderhoudsarm ook.

Voordelen voor bedrijven

Wanneer u als bedrijf investeert in duurzaam tuinieren volgens het concept van De Levende Tuin komt u bovendien in aanmerking voor belastingvoordeel. Investeringen in De Levende Tuin zijn namelijk fiscaal aftrekbaar. Bekijk de voorwaarden.

Wilt u ook uw omgeving tot leven brengen met meer planten, bloemen en ander groen in de tuin? Wij komen graag bij u langs voor een persoonlijk adviesgesprek. Maak een vrijblijvende afspraak.


Terug naar overzicht