Tuintrends 2018

Van culinair tot wild; wij zetten de leukste tuintrends voor het nieuwe jaar op een rijtje.

Tuintrend 1: Kooktuin

De trend van zelf groenten kweken zet in 2018 door, maar dit jaar gaan we nog een stap verder. We willen niet alleen ‘moestuinieren’, maar ook buiten koken en buiten eten. De ‘kooktuin’ of ‘moestuin 3.0’ bevat alle ingrediënten voor een culinaire outdoor beleving. De buitenkeuken wordt steeds meer uitgebreid met bijvoorbeeld een steenoven, slow cooker en/of rookbarbecue en de tuin wordt ingericht als eetkamer.

Tuintrend 2018 kooktuin Van der Waal Tuinen

Van complete keuken tot eettafel; alles is aanwezig voor een culinaire outdoor beleving.

Tuintrend 2: Natuurlijk gezellig

In de kooktuin halen we steeds meer elementen van binnen naar buiten. De grens tussen binnen en buiten vervaagt, maar tegelijkertijd ontstaat de behoefte om het echte buitenleven en de natuur te ervaren. Dat betekent meer groen in de tuin. Dat zien wij graag, want een tuin wordt pas een tuin, als er voldoende groen aanwezig is. Daarnaast wordt er steeds vaker gewerkt met pure, natuurlijke, ‘ruwe’ materialen, zoals natuursteen, gevlinderd beton en vergrijsd hardhout. De groene beplanting in combinatie met de natuurlijke materialen zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin.

Tuintrend 3: Urban jungle

Bij deze trend pakken we nog meer uit met groen, want we hoe meer planten, hoe beter. De Urban jungle zagen we vorig jaar al terug in het interieur  en in 2018 is de tuin aan de beurt. De trend kenmerkt zich door het gebruik van veel groene exotische planten, zoals palmen, vetplanten, cactussen en varens. Qua kleuren zien we voornamelijk aardtinten en terracotta potten zijn terug van weggeweest. Een botanische print aan de muur en de Urban jungle is compleet.

De Urban jungle zorgt voor een exotische sfeer in de tuin [Stockfoto].

Tuintrend 4: Go wild

Geïnspireerd op bekende tuinontwerpers als Piet Oudolf krijgt de Dutch Wave steeds meer aandacht. Deze tuinstijl kenmerkt zich door het gebruik van lossere beplanting, waarbij hoge en lage planten door elkaar heen worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een natuurlijke gelaagdheid in de tuin. In deze tuin wisselen vaste planten, bolgewassen, eenjarigen en siergrassen elkaar af. Het lijkt soms een willekeurige mix, maar niets is minder waar. De aanleg van de beplanting wordt bepaald volgens de natuurlijke (milieu)omstandigheden. De tuin moet een voortzetting zijn van de lokale natuur. De wilde tuin wint terrein.

 

Tuintrend Go Wild Van der Waal Tuinen

‘Go wild and let it grow’ In deze tuin krijgt de natuur alle ruimte.


Terug naar overzicht